Interview in het AD: ”Ze was super bescheiden”

Philip Kroonenberg eert zijn overleden grote liefde Jellie Brouwer in 15 liedjes

In juni vorig jaar overleed Jellie Brouwer aan de gevolgen van kanker. Ze had de mooiste radiostem van Nederland en was de grote liefde van singer-songwriter Philip Kroonenberg. Zijn nieuwe album en theatershow vormen een eerbetoon aan de vrouw met wie hij 27 jaar dolgelukkig was en drie dochters kreeg. “Jellie was super bescheiden, ze heeft nooit een hoge dunk gehad van haar schoonheid”, zegt hij.

Door Nico Heemelaar 04-05-24.

Heaven needed an angel, so here you are zingt hij in een van de vijftien liedjes op “Wherever you are”, een plaat waar de liefde van afspat. “Ik was 43 toen ik Jellie voor het eerst ontmoette, zij 31”, zegt hij. “Ik had al veel teleurstellingen in mijn leven meegemaakt en verwachtte niet de liefde van mijn leven nog tegen te komen. Jellie en ik waren heel close, zonder dat we elkaar op de huid zaten. Elke keer als ze thuis kwam van haar radioprogramma was ik blij haar weer te zien.”

Jellie Brouwer was meer dan twintig jaar lang een van de vaste presentatoren van het NPO 1-programma Kunststof. Daarin interviewde ze een uur lang gasten uit de culturele wereld. Ze viel op door haar innemende manier van presenteren. Maar of ze nu rapper Boef, schrijver Lucas Rijneveld, cabaretier Brigitte Kaandorp of Krezip-zangeres Jacqueline Govaert voor zich had, ze was tot in details voorbereid. “Voor elke uitzending las ze boeken, ging naar voorstellingen en bezocht tentoonstellingen om een goed beeld te krijgen van de mens achter de kunstenaar”, zegt Philip Kroonenberg. “Dit was ook het leven waar ze zo ontzettend veel van hield en waarvan ze nog lang wilde genieten.”

Zeldzame erfelijke vorm van kanker

Het lot beschikte anders. In 2016 werd bij haar kanker geconstateerd. Aanvankelijk leek het om borstkanker te gaan, maar al snel bleek ze ook erfelijk belast te zijn met de zeldzame genmutatie waaraan haar vader op jonge leeftijd is overleden. Er volgde een lange periode van ziekenhuisopnames, drie zware operaties en voortdurende onzekerheid. Ook toen schreef Philip Kroonenberg de ingrijpende gebeurtenissen van zich af met liedjes. Met oudste dochter Patsy (25 inmiddels) als tweede stem en middelste dochter Dunja (23, piano) bracht hij het album “Some more time” uit, een verzameling ingetogen Americana-nummers met titels als “Love to hate”, “I am not alone” en “Holding on”. Jellie krabbelde op en stortte zich weer met volle overgave op haar radiowerk. Ze was de Koningin van Kunststof.

“Eind november 2022 ging het opnieuw mis”, zegt Kroonenberg. “Het slikken ging moeilijker, op zeker moment kreeg ze geen slok meer naar binnen. Weer die wachtkamer van het Antoni van Leeuwenhoek. Ze zou donderdagochtend telefonisch de uitslag van nieuw onderzoek krijgen, maar het ziekenhuis belde dinsdagavond al. De arts wilde haar de volgende dag persoonlijk spreken. Nou, dan weet je het wel.”

Nieuwe liedjes over Jellie

Deze keer was het een totaal andere zeldzame vorm van kanker, die niets te maken had met de vorige. Het laatste sprankje hoop was een radioactieve therapie waarvoor ze eenmaal in de tien weken naar het ziekenhuis moest, waar ze dan vier keer aan het infuus ging. Na vijftig weken zou worden geëvalueerd of de behandeling aansloeg. Zover is het niet gekomen, al na de tweede keer moest ze opgeven. Intussen bleef Philip maar liedjes schrijven. Jellie vond het fijn ze te horen. “Als het maar niet te hard klonk, dat kon ze niet meer verdragen in de laatste fase.”

Hoewel ze gewend was anderen het hemd van het lijf te vragen, sprak Jellie zelf niet graag over haar ziekte. Pas op het laatste moment gaf ze bij uitzondering een interview aan Volkskrant Magazine en vertelde ze het volledige verhaal. Ook over haar jongere broer Harry die in dezelfde periode te horen had gekregen dat hij was uitbehandeld. Harry overleed zes weken voor Jellies dood.

Op de bank in de tuin

“Daar zat ze meestal in de laatste weken voor haar dood”, zegt Kroonenberg, wijzend op de L-vormige bank in de tuin van hun woning in Scheveningen. “Vrijdagmiddag werd het magazine al bezorgd, het was een warme zomerdag. Op die bank las ze het interview. Toen ze het uit had, zei ze: ‘Ik wil slapen.’

Op de drukbezochte afscheidsplechtigheid in theater Diligentia heeft Philip twee liedjes van het album “Wherever you are” gezongen. Met zijn dochters heeft hij de afgelopen weken een paar keer in het theater gestaan, waarbij de plaat volledig ten gehore is gebracht. Ook nu speelt dochter Dunja mee op piano en Patsy als tweede stem. Jongste zus Lynn (20) is eveneens van de partij. Zij doet de aankleding van de show en verkoop van cd’s en vinyl na afloop. “Ja, Jellie heeft een enorm cadeau achtergelaten”, zegt hij.

Vorige
Vorige

“Een krachtig wonder”

Volgende
Volgende

Over verdriet en banale clichés